16 Temmuz 2014 Çarşamba

ŞALGAM BESİN DEĞERLERİ VE FAYDALARI

ŞALGAM

BESİN DEĞERI

100 g taze şalgamın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:

23 kalori;
0,8 g protein;
4,9 g karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,2 g yağ;
0,9 g lif;
24 mg fosfor;
35 mg kalsiyum;
0,4 mg demir;
34 mg sodyum;
188 mg potasyum;
20 mg magnezyum;
eser miktarda A vitamini;
0,04 mg tiyamin (B1 vitamini);
0,05 mg riboflavin (B2 vitamini);
0,3 mg niyasin (B3 vitamini) ve
22 mg C vitamini.

Bilinen Bileşimi :

Terkibinde; B,C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir içerir.

Diğer İsimleri : Turp Lahanası, Brassica rapa, Brassica napus, Turnip, Navet

Kullanım Şekli : Şalgamın yaprakları ince kıyılarak salata şeklinde yenilebilir ya da şalgam suyu şeklinde hazırlanıp kullanılmaktadır.

Faydaları :

Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.

Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

İdrar söktürür. Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur.

Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir.

Romatizma ve nikriste faydalıdır.

Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir.

Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır.

Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.

Göğsü yumuşatır.Boğaz iltihaplarını giderir.

Nekahat devresini kısaltır.

Kabızlığı giderir.

Şeker hastalarının susuzluğunu giderir.

Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları vardır.

- İştahı açar,
- Laktik asit içerir,sindirimi kolaylaştırır.
- B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
- Mide ve karaciğere faydalıdır,
- Kalsiyum,potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
- Afrodizyak özelliği vardır.
- 100 gramında 20 kalori olan şalgam,A-B-C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
- Vücuttaki toksinleri atmak,kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir.
- İdrar söktürücü,romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
- Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresiönleyip sinirleri yatıştır.
- Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup,yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir.
- Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
- Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler.
- Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
- Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam,pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
- Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder