16 Temmuz 2014 Çarşamba

Kola'nın Zararları Nelerdir

Kolanın Zararları Nelerdir?

Kolanın İçeriğinde Neler Var?
Kolanın içeriğinde yüksek oranda şeker, kafein, boya maddeleri, fosforik asit, karbondioksit gibi sağlık için zararlı maddeler bulunmaktadır.

Kolanın vücudumuza verdiği zararlar

Fosforik Asit: Genç kadınlarda, osteoporoz hastalığı riskini artırmaktadır. Yani kemiklerin kolay kırılması.

Kafein: Kafein kullanımı huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklığı, fazla idrar ve sindirim şikayetleri gibi rahatsızlıklardır.

Boyar Madde(karamel): Şekerin 170 dereceye kadar ısıtılması ile elde edilir. Alerjik bünyelere zararlı bir maddedir. Karbondioksit Gazı: Sağlığa zararlı bir gaz olup, yüksek oranda alınması ani ölümlere neden olur.

Karmin: Renklendiricidir. Cochineal adı verilen böceklerden elde edilir. Şampuan ve kozmetik sanayinde kullanılır.

Yapay Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954. Bu maddelerin Alzheimer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Özellikle aspartamın çocukların zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle ispatlanmıştır.

% 5 Oranında Etil Alkol: TSE’nin gazozların genel özellikleri adlı tabloda etil alkol bulunabileceği belirtilmiştir. Etil alkolün zararlarını herkesin inkar etmeyeceği zararlı bir madde.

Kokain: Mide duvarında tahrişlere ve obeziteye neden olur. Bağırsaklarınıza ne yaptığınızı tahmin etmek zor değil.

Şeker: Bir bardağında yaklaşık 32 küp şeker bulunmaktadır.

Yukarıdaki maddelere ilave olarak kola:
- Böbreklerden kalsiyum atılımını hızlandırır.
- Diş çürüklerini artırmaktadır.
- Aşırı içilmesi kas hastalıklarına neden olmaktadır.
- Ani olarak kan şekerini yükselttiği için, vücudun yağ depolamasına neden olmaktadır.

Kola, insan vücudunun dışarıya atmak için çalıştığı karbondioksiti bol miktarda içermektedir. 2001 yılında Delhi Üniversitesinde “kim daha fazla kola içecek” adıyla düzenlenen yarışmada 8 litre kola içen kişi 10 dakika içinde herkesin gözü önünde öldü.
Ölüm sebebi, karbondioksit zehirlenmesi.
İç ve kalp hastalıkları uzmanı Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay bir bardak kolanın 60 dakika içerisinde vücudumuza verdiği zararı aşağıdaki şekilde anlatıyor:
- İlk 10 dakikada, kanınıza 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır ancak kolanın içeriğinde bulunan “fosforik asit” sayesinde herhangi bir bulantınız olmaz.
- İlk 20 dakikada, kan şekeriniz aşırı derecede yükselir. Bunun sonucu olarak pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar.
- 40 dakika içerisinde kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir,karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçer ve kan şekeri yükselmeye devam eder.
- 45 dakika içerisinde beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar(eroinin etkisine benzer bir etki)
- 60 dakika içerisinde açlık hissi oluşur.
- Tekrar kola ve tatlı yeme ihtiyacı duyulur
- Bu kısır döngü devam ettiği sürece karaciğer ve göbek yağlanması artar, vücudun tüm hücrelerinde leptin ve insülin direnci gelişir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder